Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Sorularla Otomatik Katılımlı BES Nasıl İşliyor?

Nereden Yazdırıldığı: Atiker Yazılım | Forum
Kategori: AtikIK
Forum Adı: BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) Hakkında Herşey
Forum Tanımlaması: Bireysel emeklilik Sistemi Hakkında Bilmedikleriniz
URL: http://www.atikeryazilim.com.tr/forum_posts.asp?TID=269
Tarih: 28 Nisan 2024 Saat 11:28
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 11.04 - http://www.webwizforums.com


Konu: Sorularla Otomatik Katılımlı BES Nasıl İşliyor?
Mesajı Yazan: dogukan.ince
Konu: Sorularla Otomatik Katılımlı BES Nasıl İşliyor?
Mesaj Tarihi: 23 Haziran 2017 Saat 17:11

Sisteme Giriş

Otomatik Katılımlı BES yada bilinen adıyla Zorunlu BES yasayla belirlenen kişilerin sisteme katılımını mecburi tutmaktadır.

                Türk vatandaşı veya 29/5/2009 tarihli 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28'inci maddesi kapsamında olup, 45 yaşını doldurmamış olanlardan 31 Mayıs 2016 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre çalışmaya başlayanlar, işverenin bu Kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil ediliyor.

 

Sistemden Çıkma (Cayma) yada Ara Verme

Çalışan, zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil olduğunu bildirildiği tarihi takip eden iki ay içinde sözleşmeden cayabilir. Bu konudaki iradesini emeklilik şirketine yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir. Cayma halinde, ödenen katkı payları varsa yatırım gelirleri ile birlikte 10 iş günü içinde çalışana iade edilir.

Yine çalışan belirli bir süre katkı payı kesintilerinin durdurulmasını talep ederek ara verme hakkını kullanabilir. Çalışan tarafından ara verme isteği en geç ücret ödeme gününden 3 (üç) iş günü önce iletilmelidir.

 

Katkı Paylarının Hesaplanması

Çalışanların katkı payı kesintileri, çalışılan aya ait prime esas kazanç üzerinden devletçe belirlenen minimum %3 veya daha fazla oranda hesaplanacak. Zorunlu BES e dahil çalışanlardan fon işletim gideri dışında herhangi bir kesinti olmayacaktır.

İşverenlerin primleri eksik, hatalı hesaplamaları ya da ödeme günü geciktirilerek emeklilik şirketine primi aktarmaları durumunda çalışanın uğrayacağı parasal kayıptan işverenler sorumludur.

 

Emeklilik Şirketi Seçimi

Zorunlu bireysel emeklilik sisteminde sorumluluk işverene aittir.

İşveren yasaya göre Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş bir emeklilik şirketiyle personelleri adına sözleşme yapmak zorundadır. Bu noktada sözleşme imzalanacak şirketin, işverenin personeline sağlayacağı avantajlar göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Devlet Katkısı Ne Kadar

Çalışanlar, belirlenen şartlarda %25 devlet katkısından yararlanacak. Bunun yanında çalışan 2 aylık süre sonunda cayma hakkını kullanmaması durumunda, 2 aydan sonra sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere 1.000-TL tutarında ek devlet katkısı da sağlanacak.

Devlet katkısı hak ediş oranı

3-6 yıl için yüzde 15,

6-10 yıl için yüzde 35,

10 yılını dolduranlar için yüzde 60,

sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar için yüzde 100 olacak.

Sistemde kalma süresi

%25 Devlet Katkısından Yaralanma Oranı

0-3 yıl

0

3-6 yıl

%15

6-10 yıl

%35

10 yıldan fazla

%60

10 yıldan fazla kalma + 56 yaşı tamamlama

%100

 

İlk 3 yılda sistemden ayrılanlara hiç devlet katkısı verilmeyecek.

İlave olarak, çalışanın emeklilik hakkını kullanması durumunda, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin % 5’i karşılığında ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.




-------------
Doğukan İNCE



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat